Strony

piątek, 27 czerwca 2014

róż co rusz

Mam dziś dla Was przepis na kluski śląskie w wersji pink.
 
Trafiłam na niego w jakimś dodatku do gazetki i tak mi się spodobały, że postanowiłam zrobić.
 
Co jest potrzebne:
  • 5-6 ugotowanych ziemniaków
  • nieduży ugotowany lub upieczony burak ćwikłowy
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (ja dodałam orkiszowej typ 700)
  • szklanka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • odrobina masła
Ziemniaki przeciśnij przez praskę (nie mam praski, więc je starłam na blenderze o małych oczkach). Buraka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, połącz z ziemniakami. Do masy wsyp obie mąki, wyrób gładkie ciasto. Formuj kuleczki z wykonanym palcem zagłębieniem. Kluski wrzucaj na osolony wrzątek, gotuj minutę od wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową, można polać stopionym masłem.
 
Robiłam je przedwczoraj i wyszły pyszne. Dziś jeszcze zostały i je odsmażyłam (były jeszcze lepsze).
 
Smacznego!

 
Melaminowy talerzyk i kubek Rice- tu

14 komentarzy:

  1. wyglądają bardzo apetycznie - może to sposób na mojego nietrawcę buraków :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja tez nie przepada np. nigdy nie chciała nawet spróbować sałatki z buraczków.
      Ale kluseczki wcinala.

      Usuń
    2. u nas znowu Filip zaczyna jeść obiad od buraków a mięso i ziemniaczki na końcu..

      Usuń
  2. U nas nie ma problemu z jedzeniem buraków, ale mozna i spróbować podać w takiej wersji :) wyglądają yummy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam :) wyglądają rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O kurcze a moja córka uwielbia buraki:) Starte czy gotowane wcina równo więc chyba ukradniemy przepis. Bu-ra-ki (i buziaki) były pierwszym trzysylabowym słówem jakie Lila wypowiedziala w okolicy 18msc życia więc są dla nas wyjątkowe:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Od samego koloru robi się przyjemnie na żołądku:)

    OdpowiedzUsuń
  6. o kurcze, ale są piękne! a buraka bardzo czuć?

    OdpowiedzUsuń